Annatko kiinteistölle sen ansaitseman huomion?

Jorma HentiläAsuinkiinteistö ei ole vain ”talo”. Se hengittää, sillä on lämmönsäätelyjärjestelmä, sen silmät tuikkivat valoa, sillä on aivot ja paljon muuta. Liian usein ajatellaan, että omassa talossa ei ole huollettavaa tekniikkaa. Todellisuudessa jokaisessa suomalaisessa kiinteistössä on lämmitys, sähköt, ilmanvaihto ja usein myös lämmitysautomaatio. Ne kaikki tarvitsevat huoltoa.

Näillä kaikilla järjestelmillä on oma elinkaarensa samalla tavalla kuin matkapuhelimella tai autolla. Järjestelmien käyttöikään voi vaikuttaa kahdella tavalla. Ensimmäinen vaihtoehto on antaa koneiden käydä ja jättää huollot suorittamatta. Jo yllättävän pian ongelmat alkavat näkyä esimerkiksi kohonneina energiamaksuina ja huonontuneena ilman laatuna.

Järkevämpi vaihtoehto on antaa kiinteistön järjestelmille niille kuuluva huomio. Jo muutaman sadan euron vuosittaisella sijoittamisella annetaan kiinteistölle uusi mahdollisuus. Esimerkiksi keskikokoisessa kerrostalossa, jossa lienee noin 35 asuinhuoneistoa, voidaan hyvällä ja säännöllisellä huollolla välttää jopa tuhansien eurojen turhat energiakustannukset.

Avoin kumppanuus tarjoaa kiinteistöstrategiaan pitkäjänteistä tukea

Kiinteistön omistajan on helppo kilpailuttaa kiinteähintainen urakka aina akuutin tilanteen tullen. Hintoja voi vertailla kätevästi ja valita itselleen sopivimman vaihtoehdon. Sen jälkeen alkaa kuitenkin epävarmuus. Onko työt hoidettu sovitusti ja onko laatu tarpeeksi hyvää? Miten urakoitsijan saisi sitoutumaan kiinteistöön ja huomioimaan kiinteistön kehittämisen pitkällä aikavälillä?

Vaatii kiinteistön omistajalta ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta avata palvelun toimittajan kanssa keskustelu kumppanuusmallista, jossa keskiössä on yksikköhintojen sijaan kiinteistön tekninen kehittäminen. Kumppanuuden tavoitteena on löytää kaikki ne seikat, joilla kiinteistön omistajan strategiaa voidaan parhaiten tukea.

Kumppanuuden edellytyksenä on molemminpuolinen luottamus. Tavoitteet, mittarit ja resurssit voidaan sopia yhdessä. Tämä osaltaan sitouttaa henkilöitä pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen kiinteistönpitoon. Lisäksi jatkuva vuorovaikutus on välttämätöntä. Säännöllinen yhteistyön tarkastelu ja valmius toimintamallien ja -käytäntöjen muokkaamiseen mahdollistavat parhaan lopputuloksen.

Tärkeintä kiinteistön omistajalle

Kiinteistön omistajalle on viime kädessä tärkeintä käyttäjien, vuokralaisten tai osakkaiden tyytyväisyys olosuhteisiin ja kustannuksiin. Tavoitteellisella ja määrätietoisella kumppanuudella saadaan synnytettyä toimiva kokonaisuus, joka luo tyytyväisyyttä ja sitouttaa myös kiinteistön käyttäjiä.


Caverion & Asumisen arvot 2020

Caverion järjesti nyt lokakuussa seminaarin, jonka aihe oli erittäin ajankohtainen ja puhutteleva: Asumisen arvot. Onko asuminen murroksessa? Hirvittääkö investointi- tai ylläpitokustannukset?

Caverion katso videot

 

 

Jorma Hentilä
Toimialapäällikkö
Caverion Suomi Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s