Olisiko aika päivittää talotekninen huolto nykyaikaan?

Mikko JokilahtiPerinteisesti kiinteistöjen ylläpidon osa-alueet ovat ulkoaluehoito, siivous, kiinteistönhoito ja talotekniikka. Näistä talotekninen huolto on säilynyt sisällöltään samana viimeiset 30 vuotta. Yleisenä vitsinä alalla todetaankin, että kehitystä on ainoastaan siinä, kuka lupaa eniten ja tekee vähiten.

Miten asioiden sitten pitäisi olla ja mihin suuntaan kiinteistöjen ylläpidon tulisi jatkossa kehittyä? Millaiset asiat olisivat ratkaistavissa toisin? Tässä muutama ehdotus.

Automaatio

Automaatio on se ilmeisin osa-alue, jota pitäisi hyödyntää enemmän. Etäkäyttö ja valvonta ovat monilla jo osa tätä päivää.

Rakennusten turvatekniikka

Useimmista rakennuksista löytyy kulunvalvontaa ja turvakameroita. Niiden avulla saadaan aikaiseksi huomattava määrä dataa esimerkiksi kauppakeskusten ihmisvirroista. Tämä tieto on suoraan jalostettavissa kiinteistönomistajan tulovirraksi.

Päivystys ja varallaolo

Tuleeko jatkossa enää järjestää kohteiden talotekniikan fyysistä päivystystä? Voisi olla tehokkaampaa asentaa pari teknistä ratkaisua, joilla akuutti korjaus tai vaste tehdään etänä ja varsinaiset toimenpiteet mennään tekemään työajan puitteissa. Etävalvonnan avulla päivystys on olemassa ilman sitä fyysistä päivystysrinkiäkin.

Älypuhelimet

Älypuhelinten hyödyntäminen pitäisi viedä vieläkin pidemmälle. RFID-tunnisteita on hyödynnetty tiedon etälukuun ja -tallentamiseen jo vuosikymmeniä. Niitä hyödyntämällä voisi kiinteistöistä saada valtavan määrän olosuhdetietoja. Sovellus voisi kertoa reaaliajassa, millainen sisäilman laatu tilassa on. Ylläpitäjälle se voisi kertoa syyn: eikö tekniikka toimi vai onko se huonosti ohjattu? Reaaliaikaisuudella tilojen käyttäjätyytyväisyys kasvaisi ja työympäristön viihtyisyys parantuisi.

Jäähdytys

Tuleeko toimistotilaa jäähdyttää vielä kello 15 jälkeen, vai voitaisiinko sen antaa lämmetä ilta-aikaan? Tämäkin on ratkaistavissa automaation ja etähallinnan avulla.

Jäähdytys haukkaa yhä useammassa kiinteistössä suurimman osan vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Mikä sitten on tarpeenmukaista jäähdytystä? Pitäisikö toimistotilaa jäähdyttää vielä kello 15 jälkeen, kun rakennus alkaa tyhjentyä vai voitaisiinko sen antaa lämmetä ilta-aikaan? Perinteinen lämpötila-antureiden tietoon perustuva jäähdytys reagoi poikkeuksetta jälkijunassa. Sen sijaan jäähdytystä voitaisiin hyvin ohjata osittain henkilömäärän mukaisesti. Tämä tieto on saatavissa esimerkiksi kulunvalvonnasta ja kameravalvonnasta. Data on olemassa, se on vain yhdistettävä muihin järjestelmiin.

Suunnitteluvaiheen tärkeys

Jo suunnittelun yhteydessä tulisi miettiä uusia toimintatapoja ja laajempaa kuvaa. Voisiko vaikkapa lämmityksen vaatiman varasähkön järjestää omalla aurinkovoimatuotannolla, jolloin esimerkiksi maalämpö saataisiin toimimaan vaikka sähköt olisivat poikki? Talotekniset järjestelmät tulisi suunnitella toisin, jotta voitaisiin paremmin hallita rakennuksen eri osia. Rakennusvaiheessa tällaiset hieman pidemmälle suunnitellut ratkaisut eivät nosta kustannuksia lähellekään niin paljon, kuin esimerkiksi 30 vuotta pyörivä päivystys.

Paljon asioita on vielä tehtävänä, moneen on jo mahdollisuuksia. Ylläpitoasioissa painoarvo tulisi olla kumppanoitumisessa ja uuden kokeilussa, ei siinä kuka hoitaa asiat vanhalla kaavalla halvimmalla.


Asumisen murros valokeilassa

Caverion järjesti erittäin ajankohtaisen tilaisuuden suomalaisille asumisen päättäjille Helsingissä 24. lokakuuta. Lisää asiaa ja videoita nykyajan haasteista,  investointi- ja ylläpitokustannuksista sekä mm. asumisen elinkaarikustannuksista löydät alla olevasta linkistä.

Caverion katso videot

 

 

Mikko Jokilahti
Myyntijohtaja
Caverion Suomi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s