Viisi syytä hankkia aurinkovoimala nyt

Tuukka Vainio, Energia-asiantuntija, Caverion Suomi OyAurinkosähkö on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti nopeimmin kasvava energiantuotannon muoto.  Kasvuun vaikuttavat merkittävästi ilmastotavoitteet ja järjestelmien hintojen lasku. Viimeisen vuosikymmenen aikana hinnat ovat laskeneet maailmanlaajuisesti noin 80 %, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa asennetun aurinkosähkön hinta on puolittunut viimeisen viiden vuoden aikana.

Suomessa aurinkosähköala on viimeisen vuoden aikana lähtenyt selvään nousuun. Aalto Yliopiston tekemän markkinaselvityksen mukaan nykyvauhdilla aurinkosähkön vuosituotanto jopa kaksinkertaistuu Suomessa. Erityisesti monet suomalaiset yritykset ja julkiset toimijat ovat lähteneet investoimaan aurinkosähköön ja asentaneet aurinkosähköjärjestelmiä kiinteistöjensä katoille.

 

Tuukka Vainio blogi 020916

 

Yrityksille ja kiinteistönomistajille aurinkosähköjärjestelmien hankinnasta onkin monia hyötyjä. Olen listannut alle muutamia näkökulmia, miksi kiinteistön omistajan kannattaa investoida aurinkosähköön.

  • Aurinkosähkö on kannattava investointi, kun tuotanto siirretään omaan käyttöön. Tuotetulla sähköllä korvataan verkosta ostettu sähköenergia, siirtomaksut ja sähkövero. Aurinkosähköinvestoinnin takaisinmaksuajat vaihtelevat tällä hetkellä 12 – 15 vuoteen, sijoitetun pääoman tuoton ollessa investoinnin elinkaaren aikana 5 – 15 %.
  • Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää tukea uusiutuvan energian investointeihin yrityksille ja julkisille toimijoille, mikä parantaa investoinnin kannattavuutta. Aurinkosähköinvestoinneille myönnetään tällä hetkellä tukea 25 % investointikustannuksista. Energiatuki laski kuluvana vuonna aikaisemmasta 5 %. Investointi- ja energiatukihakemukset onkin kannattavaa laittaa vetämään vielä nyt, kun aurinkosähkö on energiatuen piirissä.
  • Paneelit ovat lähes huoltovapaita, ja järjestelmille on mahdollista saada jopa 25 vuoden takuuaika. Lisäksi paneelien asennus on nopeaa, järjestelmät ovat modulaarisia ja kapasiteettia voidaan kasvattaa myös myöhemmin, jos katoille jää hyödynnettävää pinta-alaa.
  • Aurinkosähköinvestoinnit tuovat näkyvyyttä, ne viestivät yrityksen sitoutumisesta ympäristötavoitteisiin ja tukevat yrityksen brändiä.
  • Aurinkosähköjärjestelmin tuottama sähkö on hiilidioksidineutraalia. Kun kiinteistössä on jo tehty kaikki kannattavat toimenpiteet energiatehokkuuden parantamiseksi, voidaan kiinteistön hiilijalanjälkeä pienentää ”kirsikkana kakun päällä” aurinkosähköllä.

Aurinkosähköjärjestelmän vaikutusta kiinteistön arvoon ja vuokrattavuuteen on myös tutkittu. Vuokralaiset arvostavat vihreitä kiinteistöjä ja aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa. Pöyryn tekemässä selvityksessä (”Vihreiden toimitilojen kysyntä”, 2010) 70 % haastatelluista kiinteistösijoittajista näki, että vihreä kiinteistö on helpompi vuokrata ja 60 % oli sitä mieltä, että vihreä kiinteistö on helpompi myydä. Aurinkosähköjärjestelmät antavat myös lisäpisteitä haettaessa vihreitä sertifikaatteja kiinteistölle.

Lähteet:

Aurinkoenergian tilastot ja potentiaali. FinSolar, 2016.
Cleantechnica, 2015
Motiva, 2016. Aurinkosähköjärjestelmien hinta.

Pöyry, Markkinaselvitys: Vihreiden toimitilojen kysyntä, 2010.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s