Aurinkosähköllä asuntosijoittamista parempi tuotto?

Ida JohanssonVerkkoon liitettävien aurinkosähköjärjestelmien määrä Suomessa on viimeisten kahden vuoden aikana kokenut roiman kasvun. Pääsyynä tähän ovat madaltuneet paneelikustannukset sekä uusiutuvaa energiaa hyödyntäville hankkeille myönnetyt energiatuet. Viimeisen viiden vuoden aikana valosähköisten paneelien hinnat ovat laskeneet jopa 60 %1. Järjestelmien hinnan laskun ja samaan aikaan sähkön siirtohintojen nousun myötä aurinkosähköjärjestelmästä on tullut varteenotettava sijoitus.

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet hidasta kansaa. Pelaamme mieluummin varman päälle kuin otamme uusia sijoitusmuotoja käyttöön. Paras sijoitus on testattu sijoitus – mielellään jopa tutun testaama. Sijoituksille haluamme riskitöntä, pitkän ajan tuottoa. Esimerkiksi asuntosijoittaminen on Suomessa erittäin suosittua.

Aurinkosähköjärjestelmät ovat nykyään kannattavuudeltaan samaa luokkaa kuin asuntosijoittaminen. Hyvin asennettu järjestelmä on liki riskitön ja paneelit tulevat usein jopa 25 – 40 vuoden tehontuottotakuulla. Järjestelmän oikealla mitoituksella vuosituotto on 3-8 % luokkaa, eli samaa luokaa asuntosijoittamisen kanssa2. Useimpien uusien aurinkoinvestointien tuotto-odotukset ovat usein jopa 5-15 %2. Oletuksena on tällöin että järjestelmän tuottama sähkö käytetään pääosin oman kiinteistön kulutukseen ja että järjestelmä on oikein suunniteltu ja sijoiteltu. Suomessa esimerkiksi suorien kiinteistösijoitusten kokonaistuotto vuonna 2014 oli 5,6 %3. Jos oletetaan että tulevina vuosina sähkön siirtohinnat nousevat enemmän kuin sähkön spot-hinta laskee, paranee aurinkoinvestoinnin kannattavuus entisestään.

Selvänä erona asuntosijoittamiseen on alkuinvestoinnin koko. Aurinkosähköjärjestelmän hinta omakotitaloon vaihtelee noin 6000 – 12 000 euroon, järjestelmän koosta riippuen. Vastaavasti voi olla hankalaa löytää asuntosijoituskohdetta alle 80 000 euroa. Aurinkosähköjärjestelmällä on siis mahdollista saada sama tai jopa parempi tuotto, lähes riskittömästi ja selvästi pienemmällä alkusijoituksella.

Ruotsissa aurinkosähköjärjestelmät ovat olleet suosittuja jo pidemmän aikaa. Naapurimaasta löytyykin paljon hyvää tutkimustietoa järjestelmien toiminnasta ja tuotoista pohjoisilla leveysasteilla, sillä auringon säteilyteho Ruotsissa ja Suomessa on luonnollisesti samaa luokkaa. Aurinkoinen mutta viileä ilmasto jäähdyttää helposti lämpeneviä paneeleita ja parantaa paneelien hyötysuhdetta.4 Näin ollen kylmästä ilmastosta on jopa hyötyä aurinkopaneeleille. Kyseessä ei siis ole uusi sijoitusmuoto, vaan tuttua, testattua tekniikkaa.

Järjestelmien määrän lisääntyminen Suomessa viitta siihen että Suomalaiset ovat vihdoin valmiita uskomaan naapurimme Ruotsin kokemuksia ja heittäytymään mukaan aurinkoiseen energiavallankumoukseen. Hitaasti ja varmasti – kannattavalla investoinnilla totta kai.

Ida Johansson
Aurinkosähköjärjestelmät
Caverion Suomi Oy

 

1 Fraunhover Institute for Solar Energy Systems ISE. 2016. Photovoltaics Report. Freiburg: Fraunhover Institute for Solar Energy Systems, ISE. 43 s. Saatavissa: https://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch/pdf-files-englisch/photovoltaics-report-slides.pdf
2 Auvinen, K. Lovio, R. Jalas, M. Juntunen, J. Liuksiala, L. Nissilä, H. & Müller, J. 2016. FinSolar: Aurinkoenergian markkinat kasvuun Suomessa. Helsinki: Aalto Yliopisto. 140 s. Saatavissa: https://aaltodoc.aalto.fi/bitstream/handle/123456789/20264/isbn9789526067674.pdf?sequence=1&isAllowed=y
3 Kaleva, H. 2015. The Finnish Property Market. Helsinki: KTI. 80 s. Saatavissa: http://kti.fi/the-finnish-property-market-2015/.
4 Photovoltaic Efficiency: the Temperature Effect [verkkodokumentti]. 4 s. Saatavissa: https://www.researchgate.net/file.PostFileLoader.html?id=56e26dde3d7f4b6a7052f431&assetKey=AS%3A338347919724545%401457679838762 [viitattu 30.5.2016].

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s