Johtaja, näin varmistat, että suuryrityksen energiakatselmus alkaa tuottaa

ilkka-alatalo-210-230Vuoden alussa voimaan tullut uusi energiatehokkuuslaki velvoittaa suuria yrityksiä tekemään energiakatselmuksen. Neljän vuoden välein tehtävä energiakatselmus asettaa suuryrityksille velvoitteita, mutta se tuo myös hyötyjä ja mahdollisuuksia.
Katselmusten takaraja 5.12.2015 lähenee vääjäämättä. Lukuisia katselmuksia on jo tehty, ja osa etenee hyvää vauhtia. Yrityksen on syytä toteuttaa havaitut energiansäästötoimenpiteet, jotta katselmuksen kulu kääntyy mahdollisimman pian tuotoksi.

Viidellä ohjeella varmistat, että katselmukseen sijoitettu pääoma alkaa tuottaa.

1. Varmista, että yrityksesi energiankulutusta seurataan
Energiankulutuksen seuranta ei tarkoita sitä, että kulutusraportit saa pyydettäessä energiayhtiöltä. Kulutusseurannan tulee olla suunnitelmallista, aktiivista ja säännöllistä. Kulutushistoriatiedot pitää olla aina helposti saatavilla, jotta voit verrata kulutuksen kehittymistä. Hanki yrityksellesi energiankulutusseurannan mahdollistava järjestelmä ja vastuuta seuranta energiamanagerille.

2. Toteuta säätötekniset toimenpiteet heti
Pienten muutosten tekeminen on edullista eikä vaadi suuria investointeja. Rakennuksen käytön mukaan säädetty talotekniikka säästää helpolla tavalla energiaa. Ota huomioon myös tilojen olosuhteet toimenpiteitä tehtäessä. Tarvittaessa talotekniikka-asiantuntijat voivat toteuttaa säädöt myös etäyhteydellä.

3. Hanki apua investointeja vaativien toimenpiteiden toteuttamiseen
Saneeraamalla vanhaa tekniikkaa energiatehokkaammaksi saadaan aikaan merkittäviä säästöjä. Uusien järjestelmien tuominen vanhaan kiinteistöön täytyy suunnitella hyvin ennen toteutusta. Energiansäästöllä voi maksaa investoinnin takaisin jopa ilman omaa pääomaa. Käytä asiantuntijoita apuna hankkeen suunnittelussa.

4. Varaudu tulevaan yrityksen energiakatselmukseen katselmoimalla kohteita jo ajoissa

Seuraava pakollinen suuryrityksiä koskeva yrityksen energiakatselmus on tehtävä neljän vuoden kuluttua. Varaudu tulevaan ja teetä energiakatselmuksia valmiiksi jo hyvissä ajoin löytääksesi lisää säästettävää yrityksesi energiamenoista. Samalla saat jaettua katselmuskustannuksia useammalle vuodelle.

5. Kannusta jatkuvaan energiansäästöön

Rohkaise organisaatiotasi löytämään päivittäisestä toiminnasta turhia energiankulutuskohteita. Käytä ammattilaisia apuna arvioimaan ehdotusten kannattavuutta. Palkitse parhaimmat säästöideat ja tiedota niistä vaikka yrityksesi intranetissä. Itselleni jokainen viikko on energiansäästöviikko. Sama ajatusmalli voisi sopia sinullekin.

Ilkka Alatalo, energia-asiantuntija, Caverion

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s