Suomen kiinteistöt kuntoon – ostovoima ja ympäristö kiittävät

on

Jarno HacklinAsunto on monelle meistä tärkein investointikohde, mutta myös suurin menoerä. Asunnon omistajat maksavat nykyään enemmän hoitovastiketta kuin koskaan aikaisemmin. Suomalaiset maksoivat vuonna 2014 keskimäärin 320 euroa hoitovastiketta kuukaudessa, missä on Tilastokeskuksen mukaan nousua 19 prosenttia vuodesta 2010.

Tärkein syy hoitovastikkeiden paisumiseen ovat kasvaneet energiakustannukset. Vilkaisu tilastoihin kertoo karua kieltä: Tilastokeskuksen mukaan kaukolämmön kustannukset nousivat vuosina 2010–2014 lähes 29 prosenttia. Vuonna 2013 lämmityskulujen osuus hoitovastikkeesta oli 24 prosenttia ja 1960-luvulla rakennetuissa taloissa jopa 31 prosenttia. Kiinteistön energiatehokkuudella on merkittävä vaikutus kiinteistön arvoon ja kuntoon. Kasvavat energiakustannukset puolestaan nakertavat entistä enemmän suomalaisten ostovoimaa.

Turhia rahareikiä kolmanneksessa asuinkiinteistöistä

Monen asunnonomistajan energiakustannukset ovat suuria aivan turhaan. Syy on puutteellisesti toimiva kiinteistötekniikka. Suomessa on yli 2,5 miljoonaa asuinkiinteistöä, joista Caverionin arvion mukaan jopa kolmanneksessa rakennusten tekniset järjestelmät eivät toimi suunnitellulla tavalla. Oireina ovat muun muassa kasvava energian ja veden kulutus sekä heikko ilmastointi. Näiden seurauksena kustannukset kasvavat ja asumisviihtyvyys laskee. Riittämätön ilmastointi lisää kosteuden määrää huoneilmassa ja rakenteissa, mikä voi altistaa homeongelmille. Toimimaton tekniikka kasvattaa myös vahinkojen mahdollisuutta.

Ratkaisu energian ja kustannusten säästämiseen on yksinkertainen. Taloyhtiöiden tulisi varmistaa, että kiinteistön tekniikka toimii suunnitellulla tavalla. Ensimmäinen askel tässä on kiinteistötekniikan kunto- ja energiakatselmus. Katselmuksessa selvitetään kiinteistön lämpöä, sähköä ja vettä käyttävien järjestelmien tekninen kunto ja niiden tarjoamat säästömahdollisuudet. Terveesti toimiva kiinteistö voi laskea yksittäisen asunnonomistajan hoitovastiketta jopa sadoilla euroilla vuodessa. Asunto-osakeyhtiön tasolla puhutaan jo tuhansien eurojen säästöistä.

Ympäristönsuojelu kääntää katseet nykyiseen rakennuskantaan

Uudisrakentaminen ei ole ratkaisu kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen, sillä Suomen asuntokanta uudistuu vain prosentin vuosivauhdilla. Ainoa keino on nykyisten kiinteistöjen energiatehokkuuden kehittäminen. Taloyhtiöille on tarjolla myös rahoitusmalli, jossa investointeja voidaan kattaa säästyvillä energiakustannuksilla. Tämä vähentää paineita taloyhtiön velanoton kasvattamiseen.

Suomi on osana Euroopan unionia sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjään. Rakennusten lämmityksellä on merkittävä osuus energian loppukäytöstä ja energiantuotannon päästöistä. Pieni, itsensä säästöinä takaisin maksava investointi talonyhtiön energiatehokkuuteen on suuri investointi ympäristöömme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s