Onko yrityksen energiakatselmus pakko vai loistava mahdollisuus?

Ilkka AlataloUusi energiatehokkuuslaki tuli voimaan vuoden 2015 alussa. Laki velvoittaa suuria yrityksiä tekemään energiakatselmuksen. Yrityksen energiakatselmukseen pitää sisällyttää tietty määrä kohdekatselmuksia, joissa varsinaiset energiaa säästävät toimenpiteet kartoitetaan. Energiakatselmus on tehtävä neljän vuoden välein. Siinä luodaan myös kohdekatselmussuunnitelma seuraavan neljän vuoden jaksolle. Yrityksen energiakatselmukset ja ensimmäiset kohdekatselmukset on tehtävä 5.12.2015 mennessä.

Laissa puhutaan pakollisista energiakatselmuksista. Pakkoa voidaan jopa tehostaa tuntuvalla uhkasakolla. Pakko-sana mielletään aina negatiiviseksi ja moni voi pitää tätäkin asiaa vain lainsäätäjän kiusantekona. Sitä se ei mielestäni kuitenkaan ole.

Energiakatselmus voi pakon sijasta olla yritykselle myös tuottoisa sijoitus. Sijoittamalla laadukkaaseen energiakatselmukseen yritys saa käyttöönsä suunnitelman, jolla kiinteistön energiatehokkuutta parannetaan. Vähentämällä energiankulutusta kustannukset pienenenevät, ja yrityksen tulos paranee. Helppoa matematiikkaa!

Yrityksen energiakatselmuksen tekijällä täytyy olla Energiaviraston myöntämä pätevyys. Pätevöitynyt vastuuhenkilö voi olla joko omasta yrityksestä tai palvelun voi ostaa palveluntuottajalta. Vastuuhenkilö tarvitsee toimiakseen yritysjohdon tuen ja riittävästi toimivaltaa vastatakseen katselmuksen velvoitteista. Riittävä toimivalta varmistaa sen, että vastuuhenkilö voi tehdä energiakatselmuksen laadukkaasti.

Perusteellisessa energiakatselmuksessa selvitetään, mitä energialajeja yrityksessä kuluu (lämpö, sähkö, vesi, polttoaineet jne.), miten energian kulutus jakautuu eri toimintoihin, esimerkiksi tuotantoon ja rakennuksiin, miten energian hinta muodostuu ja voiko energiaa hankkia edullisemmin. Toimenpidesuunnitelman lisäksi annetaan suosituksia siitä, miten yrityksen tulisi itse seurata energian kulutustaan neljän vuoden pakollisten katselmusten välillä. Toimenpidesuositukset toteuttamalla ympäristötietoinen yritys luo myös positiivista yrityskuvaa.

Suhtautumalla energiakatselmuspakotteeseen myönteisesti ja aidon kehityshaluisesti yritys saa katselmustuloksista suurimman hyödyn. Koska katselmus on joka tapauksessa tehtävä, se kannattaa tehdä kunnolla ja ottaa mahdollisuudesta kaikki hyöty irti.

Lue lisää Energiakatselmuksista Caverionin nettisivuilta

Ilkka Alatalo
Energia-asiantuntija
Caverion Suomi Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s