Rohkeudella muuttamaan kiinteistöjen ylläpitomaailmaa

Mikko JokilahtiMarraskuun alussa järjestettiin Kiinkon (Kiinteistöalan koulutuskeskus) vuosiseminaari. Tilaisuudessa käsiteltiin kiinteistöalan ajankohtaisia asioita. Tänä vuonna aiheet liittyivät kiinteistöalan uusiutumiseen ja kehittymiseen. Puheenvuoroissa tuli hyvin esiin se, että kiinteistöala on homogeenista ja uusiutuu hitaasti. Hyvänä esimerkkinä mainittiin uudet bisnesparkit, jotka näyttävät rakentajasta riippumatta aivan samanlaisilta. Harvalla toimijalla näyttää olevan rohkeutta olla erilainen ja toimia toisin.

Sama asia pätee myös kiinteistöjen ylläpitoon. Rakennukset teknistyvät yhä enemmän ja se edellyttää niiden ylläpidolta kehittymistä ja laajempaa osaamista. Kaikesta kiinteistöissä paikan päällä tapahtuvasta ylläpitotoiminnasta ei päästä koskaan eroon, mutta useimmiten se olisi jo nyt mahdollista toteuttaa kokonaiskustannuksiltaan tehokkaammin. Silloin ei puhuta halvimmasta suoritteen yksikköhinnasta.

Liikenteessä olevan raskaan kaluston toimintaa pystytään ohjaamaan etänä ja tällä tavoin voidaan optimoida esimerkiksi ajoneuvon moottoria toimimaan energiatehokkaammin kuljettajan toiminnasta riippumatta, jopa ajon aikana. Kiinteistöjäkin on mahdollista ajaa etäohjauksella. Jokaista tarkistusta, huoltoa tai säätöä varten ei tarvita kiinteistönhoitajaa, vaan isoa osaa kiinteistön tekniikasta voidaan hallita etäkäytöllä. Säästöä syntyy, kun aina ei tarvitse lähettää paikalle huoltoasentajaa.

Kun kiinteistö on varustettu automaatiolla, voidaan luottaa tekniikkaan. On kustannustehokasta hoitaa kiinteistön ylläpito etävalvonnan ja tehokkaan toiminnanohjauksen avulla. Kiinteistöön tullaan vain silloin, kun siellä on huollon tai korjauksen tarvetta.

Uusinta tekniikkaa hyödynnetään jo rakennuksissa, mutta automaation laajaa hyödyntämistä tai nykyaikaisten mobiilien ratkaisujen hyväksikäyttöä ei vielä ole täysin oivallettu kiinteistöjen ylläpidossa. Omassa markkinatutkimuksessammekin havaitsimme, että yhteistä vuoropuhelua tilaajan ja toimittajan välillä ei aina ole löydetty ja tavoitteiden asettaminen perustuu toiminnan kokonaisvaltaisen tehokkuuden kannalta usein toisarvoisiin seikkoihin.

Tarvitaan enemmän vuoropuhelua ja mahdollisuuksien avaamista. Silloin löytyy niitä, jotka ovat valmiita kokeilemaan uusia toimintatapoja, ostamaan lopputulosta ja olosuhteita, ei pelkkää halvinta yksikköhintaa. Kustannustehokkaimmin laadukas ja energiatehokas lopputulos saadaan etähallinnan ja mobiilin tuotannonohjauksen avulla.

Toivotan jokaiselle hyvää ja huoletonta joulun aikaa ja sekä tehokasta ja yhä enemmän automaation tahdittamaa vuotta 2015!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s