Joko yritykselläsi on energiastrategia?

Tuukka Vainio, Energia-asiantuntija, Caverion Suomi Oy”Strategia ilman taktiikoita on hitain tie voittoon. Taktiikat ilman strategiaa ovat hälinää ennen tappiota”. Näin kuvasi muinaisen Kiinan strategi, filosofi ja kenraali Mestari Sun monta sataa vuotta ennen ajanlaskun alkua strategian ja taktiikoiden yhteisvaikutusta. Sunin ennen ajanlaskumme alkua kirjoittamat viisaudet pätevät myös kiinteistöjohtamisessa. Tiedämme, että kiinteistöjen energiakustannuksiin voidaan vaikuttaa erilaisilla taktiikoilla. Nämä taktiikat koskevat pääosin kiinteistöjen oikeanlaista käyttöä ja laitteiden energiatehokkuutta. Tärkeämpää ja samalla haastavampaa on kuitenkin tiedostaa, miten oman yrityksen energiaan kohdistuvaa kustannuserää saadaan pienemmäksi mahdollisimman johdonmukaisesti. Energiakustannusten minimoimiseksi tarvitaan tavoitteellinen pidemmän aikavälin suunnitelma eli energiastrategia. Suunnitelma energiatehokkuuden parantamiseksi on hyvä olla olemassa, sillä vuonna 2011 Suomessa käytettiin rakennuskannan ylläpitoon 15,5 miljardia euroa, josta keskimäärin 40 % on energiakustannuksia.

Kestävän kehityksen liiketoiminnalle tuomia vaikutuksia on tutkittu maailmanlaajuisesti, ja monet suuret yritykset ovat tunnistaneet energia-asioiden ja kestävän kehityksen merkityksen liiketoiminnalleen. ”Kestävän kehityksen tuloksellisimmat innovaatiot eivät ole yrityksissä uusia läpimurtotuotteita, vaan liiketoimintamallin uudistuksia.” (Boston Consulting Groupin energia- ja metsäsektorista Suomessa vastaava partneri Teemu Ruska, Talouselämä, 29.4.2013).

Kestävän kehityksen mukainen toiminta hyödyttää yritystä

Boston Consulting Groupin ja MIT:n Sloan Management Review:n tutkimuksessa haastateltiin 2600 yritysjohtajaa ympäri maailmaa kestävän kehityksen tuomista eduista ja hyödyistä yritykselle. Puolet suurista yrityksistä on muuttanut liiketoimintamallejaan kestävän kehityksen huomioimiseksi (kasvua 20 % vuodesta 2011). Haastatteluun osallistuneista yrityksistä 37 % oli onnistunut parantamaan liiketulostaan kestävän kehityksen suuntaisen uudistamisen avulla. Tutkimuksen mukaan merkittävimmät kestävän kehityksen tuomat edut yritykselle olivat: brändi, innovaatiot tuote- ja palvelutarjonnassa, parempi kuva yrityksen johtamisesta, kilpailuetu ja energiatehokkuus.

Suunnitelma kiinteistöjen energiankulutuksen ja hiilijalanjäljen minimoimiseksi ovat kiinteistöomistajan ja -sijoittajan merkittävimpiä kestävän kehityksen mukaisia toimia liiketoiminnassaan. Energiastrategiassa korostuu yrityksen johdon ja henkilöstön näkemys nykytilasta ja tavoitteesta. Yrityksen vision pohjalta ulkopuolinen asiantuntija tekee toimintasuunnitelman siitä, miten yrityksen tulisi muuttaa toimintaansa tavoitteen saavuttamiseksi. Kiinteistöalalla tavoitteet voidaan asettaa ylhäältä käsin suoraan erilaisten kansallisten ja EU–tasoisten ohjausjärjestelmien perusteella (esim. kunnan tai yrityksen tekemä energiatehokkuussopimus) tai ne voidaan luoda kartoitetun energiansäästöpotentiaalin pohjalta (ns. alhaalta ylöspäin -menetelmä). Energiastrategian tavoite voidaan asettaa esimerkiksi kulutetun energian määränä, euroina tai hiilidioksidipäästöinä.

Energianhallinnan ISO50001 –sertifikaatti suuryrityksille

Tavoite voi olla myös sertifikaatin hankkiminen yrityksen toiminnalle. Tämä on ajankohtaista, kun vuonna 2011 julkaistu energiahallintajärjestelmien standardi (ISO 50001) tulee osaksi EU:n energiatehokkuusdirektiivin (EED:n) säädöksiä. Tuoreen lakiluonnoksen mukaan suuryritysten olisi tehtävä pakollinen energiakatselmus 5.12.2015 mennessä. Suuryrityksen on mahdollista saada vapautus pakollisista energiakatselmuksista, jos ne ottavat käyttöön sertifioidun ISO 50001-energianhallintajärjestelmän. Kuten Mestari Sun totesi, taktiikat tarvitsevat strategian. Energiakatselmusten teettäminen ilman toimivaa suunnitelmaa niissä esille tulleiden toimenpidesuositusten sovittamisesta kiinteistöstrategiaan voi vaikuttaa tehottomasti kiinteistöjen energiakulutukseen. Energiakatselmukset ovat mitä oivin tapa selvittää kiinteistöjen energiansäästöpotentiaali, mutta ilman ennalta luotua energiastrategiaa voi suuri osa kannattavista energiansäästötoimenpiteistä jäädä toteuttamatta (puutteellinen kehittämissuunnitelma) tai niiden vaikutus voi olla väliaikainen (puutteellinen energiahallinta ja valvonta).

Energiastrategia on kuitenkin vasta johdonmukainen suunnitelma kiinteistöliiketoiminnalle. Hankkiessaan ISO 50001-sertifikaatin yritys osoittaa käytännössä, että se ylläpitää jatkuvaa parantamista kiinteistöissään, tehostaa energiankäyttöä ja ylläpitoa, osoittaa sitoutumisensa kestävään kehitykseen ja ympäristövaikutusten vähentämiseen. Samalla yritys todistaa sidosryhmilleen pyrkimyksensä kannattavuuden parantamiseen ja yhteiskuntavastuuseen.

Tuukka Vainio
Energia-asiantuntija
Caverionin Energia- ja valvomopalvelut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s