Energiakasvatus lähtee jo kodista

Jarno Hacklin - Toimitusjohtaja, Caverion Suomi Oy

Energian käyttötottumukset opitaan jo lapsena. Me caverionilaiset mietimme, miten voisimme omalta osaltamme panostaa lasten energiakasvatukseen. Energiatehokkuus ja energiansäästö ovat koko ajan esillä viestiessämme asiakkaidemme ja sidosryhmiemme kanssa, mutta usein unohdamme kertoa samoista tärkeistä asioista lapsillemme. Päätimme tehdä lapsille Energiapelin, joka havainnollistaa kodin sähkönkulutusta ja palkitsee siitä, kun lapset oivaltavat eri tavat säästää energiaa.

Energiaa säästävät elintavat on hyvä sisäistää jo pienenä. Tulevaisuudessa energiasta tulee olemaan yhä enemmän pulaa, joten on tärkeää oppia sen järkevä käyttö jo nuorena. Pienilläkin jutuilla voi opettaa lapsille energiansäästöstä. Perheeni kuluttaa vuositasolla vettä yli 200 m3. Kuutio kylmää vettä maksaa noin 3 euroa, lämmin vesi 6 – 7 € kuutiolta. Vuoden vedenkulutus maksaa meille siis reilut 1000 euroa. Olen havainnollistanut omille pojilleni asiaa leikkiautojen avulla. Laskimme, miten monta 3 euroa maksavaa pikkuautoa voisi vuodessa ostaa, jos lopettaisi turhan veden lotraamisen.

Huoneiston lämpötilasta ei poikien kanssa tarvitse kiistellä, sillä he viihtyvät viileämmässäkin sisäilmassa. Vaimon kanssa tosin asiasta keskustellaan. Optimi lämpötila huoneistolle on 20 astetta, ja jo yhden asteen nosto lisää energiantarvetta jopa 5 prosenttia.

Aikuiset ovat lapsille roolimalleja ja pitää muistaa myös itse noudattaa säästeliästä linjaa. Nämä voivat olla pikkujuttuja, joihin aikuinenkaan ei aina kiinnitä huomiota. Hana suljetaan, kun hierotaan saippuaa, suihkun alla ei seisoskella turhaa, valot sammutetaan, kun lähdetään huoneesta. Energiapihien elämäntapojen olisi hyvä tulla yhtä automaattisiksi kuin turvavyön laitto autossa.

Energiaa tuotetaan joka tapauksessa jossakin muodossa ja se rasittaa luontoa enemmän tai vähemmän, tavasta riippuen. Suomi ostaa vuositasolla 7 miljardin euron edestä energiaa ja energian tuotantoon tarvittavia hyödykkeitä ulkomailta, lähinnä kaasua, öljyä, sähköä ja kivihiiltä. Jos kiinnittäisimme enemmän huomiota energiankulutuksen pienentämiseen ja omaan uusiutuvaan tuotantoon, kauppataseen alijäämä voitaisiin paikata pelkästään energialla. Myös ympäristövaikutukset pienenisivät rajusti.

Asenteita ja elämäntapoja olisi hyvä siis muuttaa laajemminkin yhteiskuntatasolla. Meidän olisi hyvä panostaa uusiutuviin energiamuotoihin sekä elinkaariajatteluun rakentamisessa ja saneeraamisessa. Kun kiinteistöihin lisätään automaatiota ja älyä, energiavirtoja pystytään seuraamaan, hallinnoimaan ja ohjaamaan aiempaa tehokkaammin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s