Investoi sittenkin tulevaisuuteen – älä tinkaa menneisyydestä

on

Ville Tamminen, Kaupallinen johtaja, Caverion Suomi OyJo vuonna 2008 alkanut talouskurjimus, pankkikriisi, EU:n rahoituskriisi ja kansantalouden supistuminen on edennyt siihen pisteeseen, jossa jokainen kansantalouden mikro ja makropalanen alkaa olla totaalisessa väsymispisteessä. Elvytystoimilla on kyetty lähinnä hidastamaan pudotusta, mutta talouden lamaannusta ei ole kyetty estämään ja taloudellinen toiminnallisuus on täysin väsähtänyt. Rakenteiden uudistus on jätetty markkinoiden varaan. Kilpailukyvyn parantamiseksi on tehty vähän, jos juuri mitään.

Jos jotain armeijassa opittua viisautta voi tässä lainata, niin väsymisen ensioire on se, ettei välitä. Tämä näkyy kokonaistuotannossa. Viimeisillä voimillaan jokainen yritys ja kunta yrittää säästää itsensä hengiltä, voimat eivät enää riitä uuden luomiseen. Säästämiseen tähtäävä suunnitelma voisi toimia, jos se tapahtuisi tehokkuuden kautta, koskisi kokonaiskustannuksia tai koskisi vain yhtä kansantalouden sektoria. Mutta kun se koskee kaikkia ja tinkaaminen tehdään komponenttitasolla!

Samalla, kun mikään ei kasva, kilpailukyky rapistuu ja hintoja tingataan, ajautuu kansantalous deflaatioon ja yhä pienenevään kansantuotteeseen. Hyvänä esimerkkinä ovat lukuisat kilpailutukset, kuten kollega Mikko Jokilahti blogissaan kirjoittaa. Palvelun- ja tavarantoimittajia kilpailutetaan vanhalla kilpailutusaineistolla ja pyritään ostamaan sama palvelu tai tuote taas halvemmalla. Pyritään ostamaan halvalla tuotetta tai resurssia, kun ei välitetä ostaa lopputulosta – laatua.

Eri toimialojen yritykset samoin kuin julkinen sektori pyrkivät siis tekemään mikrotasolla samoja asioita, mutta aina vain hieman halvemmalla hinnalla. Kasvua luova malli olisi tehdä samoja asioita tehokkaammin tai saavuttaa sama lopputulos tekemällä toisin.

Jos tekisimme jotain toisin, niin voisimme luoda kasvua. Vain pyrkimällä tekemään vanhoja asioita uudella tehokkaammalla tavalla luodaan kasvua, jota Suomi kipeästi nyt kaipaa. Tämä vaatii sitä, että siirrymme hankinnoissa suoraan toivotun lopputuloksen hankintaan. Se pakottaa tarjoajat ja ostajat innovatiivisuuteen.

Kerrannaisvaikutukset näkyisivät myös työhyvinvoinnissa, sillä innovatiivisuus on paljon kivempaa työskentelemistä kuin tinkaaminen. Lopputuloksen hankinnassa luodaan samalla erityisiä kasvun edellytykset turvaavia säikeitä, joita ovat luottamus liiketoimintakumppaniin, tukeminen, tiedon jakaminen sekä kiinnostuminen ja huolehtiminen myös toisen liiketoiminnan kannattavuudesta.

Säästöä voi ostaa, mutta innovatiivisuuden mahdollistamiseksi ei kannata säästää komponenttitasolla vaan kokonaiskustannustasolla. Kannustan kaikkia säästämään väsyneen energiansa innovoimiseen – tinkaamisen sijasta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s