Varoitusvalo kiinteistösi kojetaulussa

Ilkka AlataloCaverionin energia-asiantuntija Ilkka Alatalo kertoo miten kiinteistöjen rakennusautomaatiojärjestelmien huonosti tehdyt viritys- ja säätöarvot lisäävät kiinteistön ylläpidon kustannuksia.

Kuinka pitkään ajat autolla jos kojetauluun syttyy varoitusvalo?

 Mieti millainen ajomatkasi olisi, jos autosi varoittaisi päivittäin matkantekoa uhkaavasta vikatilanteesta. Kuinka pitkään jatkaisit ajamista poikkeamatta korjaamolle, jos koetaulussa palaisi öljynmerkkivalo, palaneen lampun ilmaisin tai vaikkapa jarrunesteen vähyydestä varoittava ilmoitus.

 Tiesitkö että kiinteistösi rakennusautomaatiojärjestelmä voi hälyttää useasti päivässä rakennuksen normaalia toimintaa uhkaavasta vikatilanteesta?

Rakennuksen automaatiojärjestelmän tehtävänä on tuottaa rakennuksen käytölle tarpeelliset olosuhteet ohjaamalla muun muassa lämmitystä, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa. Rakennusautomaatiojärjestelmien asetus- ja säätöarvot on kuitenkin valitettavan usein säädetty huonosti. Automaatiojärjestelmän tilanne pääsee siihen pisteeseen saakka, että järjestelmä tekee hälytyksen toimintaa uhkaavasta vaarasta. Kriittisen vikatilanteen sattuessa automaatiojärjestelmä pysäyttää talotekniikan toiminnan, jotta vältetään suurempien vaurioiden syntyminen. Tämä aiheuttaa rakennuksen olosuhteiden huonontumista ja turhaa energiankulutusta.

Kiinteistön omistajalle arvaamatonta kulua aiheuttaa myös hälytysten sattuminen silloin, kun rakennuksessa ei ole ketään paikalla. Hälytyksen sattuessa rakennuksen käyttöajan ulkopuolella, kiinteistön päivystäjä käy kuittaamassa hälytyksen pois. Hälytyksen aiheuttanut syy jää kuitenkin selvittämättä ja sama hälytys voi tulla heti seuraavana yönä uudelleen.

Hälytyksistä tulee pitää kirjaa ja niiden syyt pitää tutkia. Rakennusautomaatiojärjestelmä pitää säätää ja virittää siten, että turhia hälytyksiä ei synny. Vikaantuneet laitteen pitää korjata ja automaatiojärjestelmän prosesseja täytyy seurata. Tällöin päästää hälytyskierteestä ulos ja rakennuksen ylläpito alkaa tuottaa säästöä energia- ja päivystyskuluissa.

Kun rakennuksen automaatiojärjestelmä on viritetty kuntoon, voi kiinteistön käyttäjä nauttia rakennuksen olosuhteiden luomasta hyvästä kyydistä vielä pitkään.

One Comment Lisää omasi

  1. Dotty sanoo:

    Wow! Great thnkgini! JK

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s