Kiinteistöjen oikealla kunnossapidolla säästetään energiaa ja kuluja

on

Jukka Paloniemi, Yksikönpäällikkö, Caverion Suomi OyCaverionin energiapalveluista ja kiinteistövalvomosta vastaava yksikönpäällikkö Jukka Paloniemi kertoo, kuinka kiinteistöt pidetään kunnossa ja rakennuksista tehdään energiaa säästäviä.

 

 


Vältä huoltokirjamaailman noidankehää

Rakennuksista tehdään energiaa ja kustannuksia säästäviä, kun huolehditaan niiden tarpeenmukaisesta ohjauksesta. Tähän kuulu, että rakennuksia esimerkiksi lämmitetään ja jäähdytetään vain tarpeen mukaan ja valot pidetään päällä vain silloin, kun rakennuksessa on ihmisiä paikalla. Tyhjissä tiloissa käytetään usein turhaa energiaa, jota voisi säädellä päivittäisen käytön mukaan, joka taas vaihtelee viikko- ja kuukausitasolla.

Säädöt kannattaa pitää mielessä myös joulukiireiden aikana; lomien aikaan tyhjiä toimistoja on turha valaista ja lämmittää täysillä. Talotekniikalla voi automatisoida kaikki säädöt läsnäoloon perustuvaksi ja kiinteistön valvonnalla varmistetaan se, että tiloihin tuotettu olosuhde vastaa käyttöä: silloin kun tilat ovat käytössä, siellä on halutut olosuhteet. Valvomo säätää tarpeen mukaan lämpötilaa ja sähkönkulutusta reaaliaikaisesti.

Suomessa ei pidetä huolta kiinteistöistä – ne katsellaan kuntoon

Kiinteistöt vaativat säännöllistä huolenpitoa ja huoltoa. Kiinteistönhuollon ja ylläpitotoimintojen vaativia teknisiä tehtäviä ohjataan kuitenkin usein vain huoltokirjamaailmassa. Oletetaan, että sama ihminen, joka tekee lumityöt, hallitsisi myös kiinteistötekniikan, vaikka se vaatii alan erityisosaajaa.

Suomen kiinteistöissä on ollut 20 vuotta huoltokirjakäytäntö, jossa huoltokirjaan kuitataan säännöllisesti tarkastetut talotekniset järjestelmät. Valitettavan usein riittää se, että leimakirja leimataan, jonka jälkeen katsotaan, että talo on huollettu. Huoltokirjan työtehtävät ovat ohjanneet tekemistä niin, että kaikki laitteet katsellaan kuntoon. Sen seurauksena kiinteistöön kertyy korjausvelkaa.

Kun kiinteistön ylläpito kilpailutetaan vuosikalenterilla monta kertaa, budjetti ajetaan alas, eikä korjaustarpeisiin enää olekaan budjetissa rahaa. Jos jotain korjataan, valitaan sillä hetkellä halvin toimenpide, muttei mietitä asiaa kiinteistön elinkaaren kannalta. Tämä on huoltokirjamaailman noidankehä.

Vältä noidankehä – huolla ja käytä kiinteistöä tarpeen mukaan

Kiinteistöä pitäisi käyttää tarpeen mukaan. Automaation keinoin energiavirtoja ohjataan sinne, missä niitä tarvitaan, ja energiankäyttö ajetaan mahdollisimman matalalle silloin, kun energialle ei ole tarvetta. Jouluvalot eivät pala ympäri vuorokauden, vaan vain aamu- ja iltahämärässä. Tarpeenmukaisella ohjauksella kiinteistön olemassa olevista laitteista otetaan paras mahdollinen hyötysuhde irti. Valvomon avulla seurataan kiinteistön ylläpidon ja huollon tarpeenmukaisuutta ja ohjataan ylläpitoa oikeisiin toimenpiteisiin.

Valvomo tietenkin katselee kiinteistöjä, mutta valvomon avulla kiinteistön huoltotarpeisiin voi reagoida heti. Jos kiinteistön talotekniikassa esiintyy ongelmia, tulee siitä heti hälytys valvomoon ja ongelma korjataan ei vain katsella kuntoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s