Kohti Nollaenergia-Suomea – käsijarru pois energiakeskustelusta!

Tee niin kuin aina ennenkin – samaa asiaa samalla tavalla ja vieläpä hyvin. Näin pääset sinne, missä jo lähtiessäsi olitkin. Riskejä välttäen varman päälle toimien ei tule virheitä, mutta ei myöskään saavuteta mitään uutta. Ei paranneta elämisen eikä elintason laatua vaan taannutaan uuden kokeilemisen ja rohkeuden puutteessa.

Olemme liian pitkään tuudittautuneet yhden primäärienergian, fossiilisten polttoaineiden tuomaan yksinkertaisuuteen ja vaivattomuuteen. Suomessa ei kuitenkaan tunnetusti ole öljy-, kaasu- tai kivihiilivarantoja. Nykyisen tuontienergiamme lasku Suomen kansantaloudelle, siis meille Oy Suomi Ab:n osakkeenomistajille, on vuosittain n. 7 miljardia euroa, ja tuodun energian hinta ei ole meidän käsissämme. Raakaöljybarrelin 50 dollarin hinnannousu nostaisi energialaskuamme vuodessa n. 2,3 miljardilla eurolla. Esimerkiksi vuonna 2008 barrelihinta nousi parhaimmillaan jo 137 dollariin barrelilta.

Vaihtotase kuntoon hajautetulla energiantuotannolla.

Tuontiöljyä tulee putkesta ja kivihiiltä kauhasta, kunnes ei enää tulekaan. Tuskinpa fossiilinen energia pääsee loppumaan, viimeiset barrelit ja tonnit vain tulevat olemaan niin arvokkaita, että nyt kalliina pidetyt vaihtoehtoiset energiamuodot ovat muuttuneet suhteellisesti edullisemmiksi. Onneksi olkoon meille, olemme onnistuneet kuluttamaan muutaman sukupolven aikana leijonanosan maailman uusiutumattomista energiavaroista. Niin, fossiilisen öljyn valmistushan lopetettiin muutama miljardi vuotta sitten eikä uutta erää ole maailmaa mullistavien luonnonkatastrofien puutteessa laitettu muhimaan maankuoren alle. Mutta mitä tilalle?

Mikä korvaa fossiiliset polttoaineet?

Suomen kokoiseen maahan näyttää mahtuvan vain yksi kantava ajatus kerrallaan. Haetaan näköalattomasti jotain yhtä ja oikeaa, kaiken ratkaisevaa energiamuotoa, jolla korvataan nykyinen fossiilinen primäärienergia. Kertaheitolla.

Ydinvoima – se suuri ja mahtava, mutta nykyisellä tavalla rakennettuna kohtuuttoman arvokas – ja polttoaineenakin uusiutumaton energialähde. Entä kaasu? Toistaiseksi kahden, yhdestä suunnasta tulevan putken varassa, ja hyvistä biokaasualoitteista huolimatta sekin on pääasiallisesti fossiilista. Mennään sitten metsään! Puuta riittää ja sitä kasvaa lisää kaadetun tilalle. Vaan sekin pitää raivata, jalostaa ja kuljettaa fossiilista polttoainetta käyttävällä infrastruktuurilla, joten energiasuhde eli paljonko energiaa tarvitaan tuotantoprosessiin, jolla saadaan 1 kW energiaa loppukäyttäjille, on vielä alhaisella tasolla.

Kun katsotaan mistä kaikki energia ja elämä itse asiassa saa alkunsa ja edellytyksensä, löytyy vastaus auringosta. Aurinko antaa pitkäaaltoisena lämpösäteilynä suoraan hyödynnettävää energiaa sellaisenaan. Aurinko lämmittää myös maapallon erilaisia pintoja, maata ja merta ja siten aiheuttaa näiden välille lämpötilaerosta johtuvia ilmavirtoja, jotka me tunnemme tuulena. Tämän johdannaisena meillä on hyödynnettävissä puhdasta, ilmaista tuulivoimaa. Myös maahan varastoitu lämpöenergia on hyödynnettävää uusiutuvaa energiaa.

Suomen kokoisen maan haaste on ”yksi ajatus kerrallaan –taktiikka” ja huomiota herättävä varovaisuus muutoksille. Tästä meidän on päästävä eteenpäin ja hyväksyttävä, että myös energiakeskusteluun tarvitaan aktiivista, totutusta kaavasta poikkeavaa otetta. On haettava rohkeasti uusia ratkaisuja, lähdettävä kokeilemaan erilaisia hybridimalleja ja skaalattava tuotantoa pienemmäksi, paikalliseksi ja jopa rakennuskohtaiseksi. Suomen kokoisen maan mahdollisuutena ovat omat energiavaramme, aurinko, tuuli ja puu, unohtamatta kotimaisen teollisen tuotannon erilaisia sivuvirtoja ja jätteitä. Näitä kehittämällä luodaan uutta tuottavaa ja työllistävää teollisuutta ja vähennetään riippuvuutta tuontienergiasta ja samalla balansoidaan kansantaloutta.

Jos tahtoa löytyy, jo olemassa olevilla tekniikoilla ja hajautetulla energiantuotannolla voitaisiin tuontienergialaskuamme alentaa niin liikenteen, lämmityksen kuin sähköntuotannon osalta 2,5 miljardia euroa vielä tämän vuosikymmenen aikana. Ja samalla vähentää hiilidioksidipäästöjä 16 miljoonaa tonnia. Ei paha.

Pientalorakentamisessa on nostettu kärjeksi nollaenergiatalo. Miksi tyytyä siihen? Miltä kuulostaisi nollaenergia-Suomi?

Matti Pentti St1 Oy, Johtaja, Suoramyynti

Matti Pentti
St1 Oy
Suoramyynti, johtaja
http://www.st1.fi

One Comment Lisää omasi

  1. Heimo Peltola sanoo:

    Pientä ihmistä kuritetaan roimasti suomen maassa energia asioissa, he maksavat teollisuuden sähkön.Saksassa on toinen meininki, siellä kaikki kauppakeskusten katot on peitetty aurinkopaneleilla josta tuleva sähkö myydään verkkoon ja saadaan siitä hyvä hinta. Oma sähkö saadaan halvemmalla ostettuna verkosta.
    Maalämpö pitäisi olla enempi tuettu lämmitysmuoto myös suomessa Kunta esim voisi tuottaa lämpöä itselleen joutoaluoiden energia tuotannossa ja säädä hyötyä siitä kuntalaisille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s