Onko aurinkosähkö kiinteistösijoittajan uusi rahasampo?

Keskustelu uusiutuvista energiantuotantomuodoista käy kuumana. Vaikka uusista energianlähteistä toivotaan planeetan pelastajaa, taloudellisesti ne eivät vielä ole pystyneet kilpailemaan perinteisten tuotantomuotojen kanssa. Olisiko aurinkosähkössä kuitenkin potentiaalia kiinteistön energiaomavaraisuuden edistäjänä ja tuottoisana sijoituksena?

Aurinkosähkö tarkoittaa auringosta tulevan säteilyn muuntamista suoraan sähköenergiaksi aurinkopaneelien avulla. Aurinkoenergia on täysin uusiutuvaa, ja sitä riittää; maapallo vastaanottaa joka tunti tarpeeksi aurinkoenergiaa vastaamaan maailman vuotuiseen energiantarpeeseen.

Aurinkosähkön yleistymistä on hidastanut erityisesti sen verrattain korkea investointikustannus. Aurinkosähkön tuotantoteknologia on kuitenkin kehittynyt huimaa vauhtia ja tuonut kustannuksia alas. Tällä hetkellä aurinkosähköä pystytään tuottamaan Etelä-Suomen alueella seuraavat 20 vuotta hintaskaalalla 10 – 18 senttiä kilowattitunnilta investointituki huomioon ottaen. Hinta on halvempi kuin verrokkihinta sähköverkosta ostetulle energialle erityisesti, kun lasketaan mukaan sähkön kokonaishinnan vuotuinen nousu.

Sähkön verollinen kokonaishinta pientalossa

Asuntosähköjärjestelmien hintakehitys 2000-2012 (indeksi)

Onko aurinkosähkö siis kuuma ajankohtainen aihe energiakeskustelussa myös kustannusnäkökulmasta? Tuotannon tehokkuus riippuu huomattavasti alueen sijainnista; luonnollisesti etelässä potentiaalia on enemmän. On kuitenkin tosiasia, että Pohjois-Saksassa ja Etelä-Suomessa aurinko näyttäytyy saman verran. Katon kaltevuussuunnalla on myös merkitystä kiinteistön aurinkosähköinvestoinnin tuottoon: tasakatto tai etelään päin kalteva katto aurinkopaneelien asennusalustana parantaa investoinnin tuottoa huomattavasti.

Aurinkosähköjärjestelmät tulisi pääsääntöisesti aina integroida osaksi rakennettua ympäristöä, näin vältytään sähkön turhalta siirrolta.  Älykkäillä ratkaisuilla voidaan entisestään ohjata laitteiden kulutusta niihin hetkiin, milloin auringosta saadaan eniten energiaa.  Kysymys nouseekin – miksi et jo nyt jäähdyttäisi kiinteistöäsi aurinkoenergialla?

Ei vain vihreä ajatus, vaan vähäriskistä tuottoa vuosikymmeniksi

Miettiessään energiaratkaisuja kiinteistöihin, kiinteistösijoittajan kannattaa kiinnittää huomio aurinkosähkön antamiin mahdollisuuksiin. Oikein suunnitellun ja toteutetun aurinkosähköinvestoinnin vuosituotto voi nousta jopa reilusti yli 10 prosentin. Taloudellisesti epävakaana aikana on huomattavaa, että tämä tuotto on käytännössä verrattain vähäriskistä; aurinko ei ole sammumassa, ja perinteisten energiamuotojen hinta säilyy epävakaana myös tulevaisuudessa.

Varauksista huolimatta on aika tunnustaa aurinkosähkön olevan kiinteistön omistajalle – ei tulevaisuutta, vaan nykypäivää. Energiamuoto ei ole enää pelkästään kaunis vihreä ajatus, vaan se voi tuoda sijoittajalle lisätuottoa vuosikymmenien ajan.

Otatko tämän mahdollisuuden huomioon seuraavassa kiinteistösijoituspäätöksessäsi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s