Valtava sijoitusmahdollisuus kunnille

Kuntiemme rakennuksissa piilee sijoitusmahdollisuus. Sijoittamalla yhteensä 350 miljoonaa euroa kiinteistöjen tekniikkaan, kunnat voisivat saada sijoitukselleen helposti 20 % tuoton. Tällainen tuotto kelpaisi varmasti kenelle tahansa sijoittajalle, joten luulisi sen kelpaavan myös julkishallinnolle?

Kuten edellisessä blogikirjoituksessa esitin, julkisissa rakennuksissamme suuri osa sähkö- ja lämpöenergiasta kuluu turhaan. Esimerkiksi pelkästään koulut saattavat olla tyhjillään vuosittain noin 70 % ajasta. Taloteknisillä investoinneilla voidaan huomattavasti vaikuttaa kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Säästöjä voidaan saavuttaa investoimalla tehokkaampiin ja helpommin säädettäviin laitteisiin sekä investoimalla lämmön talteenottoon, valaistuksen ohjaukseen ja automaatioon, jolla teknisiä järjestelmiä voidaan ajaa tehokkaasti ja oikea-aikaisesti.

Yksi erittäin tehokas ratkaisu rakennusten energiankulutuksen vähentämiseen on rakennusten kytkeminen 24/7 seurattavaan kiinteistövalvomoon. Valvomosta käsin muun muassa lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta sekä laitteita pystytään valvomaan ja säätämään käyttötarpeen mukaan. Tyhjän rakennuksen valaistusta, lämmitystä ja laitteita on turha pitää täydellä teholla.

Näillä teknisillä toimenpiteillä olisi mahdollisuus säästää huomattava osa energiankulutuksesta, ja vapauttaa vuosittain muuhun käyttöön noin 100 miljoonan euron potti.  Kyseisten investointien takaisinmaksuaika on monesti jopa alle vuoden, mutta keskimäärin voidaan päästä noin 3-4 vuoden takaisinmaksuaikoihin. Investointien elinkaari saattaa olla jopa 20 vuotta.

YIT Kiinteistöteknisten palveluiden laskelmien mukaan julkishallinnon rakennusten kytkeminen kiinteistövalvomoon vaatisi nopeasti noin 350 miljoonan euron investoinnit. Investoinnin elinkaaren ajalla tällaiset investoinnit tuottaisivat julkishallinnolle keskimäärin vähintään 20 % vuosittaisen tuoton.

Potentiaalia on tosiasiassa jopa enemmän: laskelmassa ei ole huomioitu julkista asuinrakennustuotantoa. Lisäksi etävalvotulla vikailmoitusten vastaanottamisella ja analysoinnilla voidaan poistaa jopa 90 % turhista korjauskäynneistä. Tämä lisää säästöpotentiaalia entisestään.

Pohjoisessa Suomessa resurssien kohdentaminen tulee harkita tarkoin ja kohdistaa toimenpiteitä sinne, missä niillä on suurin tuotto. Julkishallinnon rakennuskanta näin matalan kasvun aikana on sijoituskohde vertaansa vailla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s